Kálii  Shakti

Release of the 
Tijdens het proces van onderzoek en verdieping in  en het daarbij behorende , kreeg het overlevingsmechanisme vorm. Zo ontstonden er o.a mythologische figuren/  archetypen, eerst in  en verhalen. Vervolgens heeft Anne de figuren gefilmd en gefotografeerd, in performances en  (dansexpressie) waarin zij zelf transformeerde in de verschillende figuren in de daarbij behorende zelfgemaakte kostuums. Kálii Shakti, stelt zich hierbij aan u voor.

Kálii (Sanskriet: काली ), Kálii Shakti
ook wel Káliká of Kali,

Is een godin uit de Hindoeïstische mythologie.

Ze ziet er afschrikwekkend uit met woest opengesperde , uithangende tong en vier armen. Meestal houdt ze in een van haar handen een zwaard vast en in een andere een afgehakt hoofd. Ze draagt een halssnoer waaraan 51 mensenhoofden hangen. Ze wordt meestal in een danspoze afgebeeld, of soms met één voet staande op haar liggende echtgenoot Shiva.


Zij wordt ook wel Kalikamata (zwarte aardmoeder) of Kalaratri (zwarte nacht) of MahaKali (grote Kali) genoemd.
Kali is de grote moederfiguur die beschermt. Zoals een baarmoeder die in duisternis nieuw leven in zich kan doen ontstaan. Ze is naakt en zwart. Ze staat symbool voor zuivere goddelijke duisternis met oneindige macht, pure energie, die in de eindtijd alle onzuivere zwarte demonen vernietigd. 

Ik herontdekte dansexpressie tijdens mijn onderzoek, en zag achteraf de gelijkenissen met Mary Wigman's Hexentanz. Ausdruckstanz (Dansexpressie, Expressionistische dans) is op gevoelsexpressie gerichte vorm van moderne dans van voor de WOII. Deze dansvorm ontwikkelde zich in de jaren '20 van de 20ste eeuw. Mary Wigman  was een van de pioniers in de expressionistische dans.

De transformatie

The Making of Kálii  Shakti