Home Categorieën Performance Art Sara e Kali (zwarte sara)

Sara e Kali (zwarte sara)

Release of the 
Tijdens het proces van onderzoek en verdieping in en het daarbij behorende , kreeg het overlevingsmechanisme vorm. Zo ontstonden er o.a mythologische figuren/ archetypen, eerst in en verhalen. Vervolgens heeft Anne de figuren gefilmd en gefotografeerd, in performances en (dansexpressie) waarin zij zelf transformeerde in de verschillende figuren in de daarbij behorende zelfgemaakte kostuums. Sara Kali, stelt zich hierbij aan u voor.

Zwarte Sara. Romani: Sara e Kali, Frans: Sara la noire, of Sint Sara. Zij is de mythische patroonheilige van de Roma. Het centrum van haar verering is Saintes-Maries-de-la-Mer, een pelgrimsoord voor Roma in de Camargue in Zuid-Frankrijk. Een legende noemt haar als een dienares van een van de Maria's, Maria Magdalena Maria van Klopas en “Maria” Salomé waarmee ze in de Camargue aankwam.

Als kind was ik diep onder de indruk van Sara e Kali de beschermvrouwe van de Roma en Sinti. Haar werd om vergeving en genezing gevraagd. De mensen dankten haar met grote gebaren.  De hele setting leek voor mij op een plek voor bezwering van demonen.

Jaarlijks verzamelen veel met name Roma pelgrims zich op 24 mei in Saintes-Maries-de-la-Mer. Op deze dag wordt het beeld van de Zwarte Sara uit de crypte van de Notre-Dame-de-la-Mer gehaald en naar de zee gedragen. Sommige onderzoekers zien parallellen tussen deze bedevaart en de verering van de hindoe-godin Kálii Shakti ( zie bij projects > Kálii Shakti )

Sara e Kali (Transformatie)

Sara e Kali ()


Sara e Kali (miniaturen)